Hanna Bodzioch
22 Marz

Wielkanocny przepis - bigos z cukinii

🐰🐣  Dziś podrzucam przepis na tradycyjną potrawę w nieco innej wersji, która wniesie powiew świeżości na wielkanocny stół!🍳   Bigos z cukinii sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja na ciepło😊👇

Składniki:

 

✅ 1 porcja filetu z kurczaka (100 g)

✅ 1/2 cukinii (300 g)

✅ 1/2 cebuli (25 g)

✅ 1 łyżka przecieru pomidorowego (15 g)

✅ 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)

✅ 1 kromka pieczywa razowego (30 g)

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki, a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego! 💚

Twój komentarz




POKAŻ