Hanna Bodzioch
20 Wrze

Jesienny przepis na curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Jesień już wita nas dlatego na obiad proponuję rozgrzewające curry z mlekiem kokosowym i warzywami 🥘🥘🥘

 

 

Składniki:

🥘300g (1/2 średniej) cukinii

🥘100g (1/2 średniej) papryki

🥘100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki

🥘5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek

🥘2g (kawałek) imbiru

🥘1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry

🥘100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka

🥘50g (1/2 woreczka) ryżu

 

Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

 

kcal: 605 kcal | białko: 32 g | węglowodany: 57 g | tłuszcze: 32g

 

#przepisnacurry #jesiennecurry #jesiennyprzepis

Twój komentarz




POKAŻ